Manipulació i aplicació de productes fitosanitaris. Nivell avançat
Gratis

Denominació de l’especialitat: Manipulació i aplicació de productes fitosanitaris. Nivell avançat
Objectiu general:
Aplicar o manipular, com a personal responsable, productes fitosanitaris d’ús professional segons la normativa
vigent
Relació de mòduls de formació:
Mòdul 1 Plagues dels cultius 10 hores
Mòdul 2 Productes fitosanitaris 10 hores
Mòdul 3 Riscos relacionats amb lús dequips daplicació de productes fitosanitaris. 20 hores
Mòdul 4 Mètodes d’aplicació dels productes fitosanitaris i la normativa 20 hores
Durada total en qualsevol modalitat d’impartició 60 hores
DESENVOLUPAMENT MODULAR:
MÒDUL DE FORMACIÓ 1: Plagues dels cultius
OBJECTIU:
Identificar tipus de plagues que afecten un cultiu, els seus mètodes de control i les estratègies de la gestió
integrada
DURADA EN QUALSEVOL MODALITAT D’IMPARTICIÓ: 10 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
• Identificació de les plagues dels cultius (inclou les malalties i males herbes)
◦ Classificació, descripció i danys que produeixen
• Descripció dels mètodes de control de plagues, malalties i males herbes
◦ Importància dels mètodes no químics
◦ Mitjans de protecció
• Relació d’estratègies i tècniques per a la gestió integrada de plagues
◦ Control biològic i altres tècniques alternatives per al control de plagues en diferents cultius
◦ Principis generals de la gestió integrada de plagues
◦ Presa de decisions en protecció fitosanitària i iniciació a l’avaluació comparativa
◦ Pràctiques d’identificació de plagues i organismes de control biològic i el seu maneig
• Descripció de producció integrada i producció ecològica
Habilitats de gestió, personals i socials
• Assimilació de la diversitat de plagues i danys produïts
• Implicació en la lluita sostenible contra les plagues
MÒDUL DE FORMACIÓ 2: Productes fitosanitaris
OBJECTIU:
Definir els productes fitosanitaris i la seva classificació
DURADA EN QUALSEVOL MODALITAT D’IMPARTICIÓ: 10 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE:
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
• Descripció i classificació dels productes fitosanitaris
◦ Substàncies actives i preparats comercials
◦ Elecció de productes fitosanitaris
◦ Identificació i interpretació de les etiquetes i de les fitxes de dades de seguretat
• Classificació i etiquetatge
◦ Pictogrames, paraules d’advertència, frases de risc o indicacions de perill, consells de
prudència, símptomes d’intoxicació i recomanacions per a l’usuari
◦ Estudi de casos pràctics
Habilitats de gestió, personals i socials
• Consciència dels riscos que impliquen els usos fitosanitaris a diversos implicats
• Rigor en l’ús de les eines de prevenció i acció en cas d’emergència
MÒDUL DE FORMACIÓ 3: Riscos relacionats amb lús dequips daplicació de productes
fitosanitaris.
OBJECTIU:
Descriure els riscos derivats per al medi ambient i la salut de les persones, així com les mesures que cal
prendre per reduir-los.
DURADA EN QUALSEVOL MODALITAT D’IMPARTICIÓ: 20 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE:
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
• Descripció dels riscos derivats de la utilització de productes fitosanitaris per al medi ambient.
◦ Mesures per reduir aquests riscos, incloent-hi mesures d’emergència en cas de
contaminacions accidentals.
◦ Bones pràctiques ambientals en relació a la preservació dels recursos naturals, biodiversitat,
flora i fauna.
◦ Protecció i mesures especials establertes a la Directiva marc de l’aigua (Directiva
2000/60/CE).
◦ Estudi casos pràctics.
• Anàlisi de la perillositat dels productes fitosanitaris per a la salut de les persones
◦ Riscos per al consumidor per residus de productes fitosanitaris.
◦ Manera d’evitar-los i mesures d’emergència en cas de contaminacions accidentals.
◦ Concepte de seguretat alimentària i alerta sanitària.
◦ Riscos per a la població en general i els grups vulnerables.
◦ Riscos per a l’aplicador: intoxicacions i altres efectes sobre la salut.
◦ Vigilància sanitària de la població exposada a plaguicides.
◦ Pràctiques de primers auxilis.
• Estructures de vigilància sanitària i disponibilitat daccés per informar sobre qualsevol incident o
sospita d’incident.
• Enumeració de les mesures per reduir els riscos sobre la salut:
◦ Nivells d’exposició de l’operari.
◦ Possibles riscos derivats de fer barreges de productes.
◦ Mesures preventives i de protecció de l’aplicador.
◦ Equips de protecció individual (EPI).
◦ Pràctiques d’identificació i utilització dEPI.
• Seqüència correcta durant el transport, emmagatzematge i manipulació dels productes fitosanitaris.
Habilitats de gestió, personals i socials
• Col·laboració amb diferents agents (proveïdors, empleats, clients) per fer servir la molècula més
adequada
• Assimilació de les obligacions a tenir en compte i els protocols de seguretat
MÒDUL DE FORMACIÓ 4: Mètodes d’aplicació dels productes fitosanitaris i la normativa
OBJECTIU:
Identificar els mètodes d’aplicació dels productes fitosanitaris i la normativa d’ús
DURADA EN QUALSEVOL MODALITAT D’IMPARTICIÓ: 20 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE:
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
• Descripció dels tractaments fitosanitaris.
◦ Preparació, barreja i aplicació.
• Anàlisi dels mètodes d’aplicació de productes fitosanitaris.
◦ Factors a tenir en compte per a una eficient i correcta aplicació.
◦ Importància de la dosificació i dels volums d’aplicació.
◦ Casos pràctics.
• Descripció i funcionament dels equips d’aplicació
◦ Neteja, regulació i calibratge dels equips.
◦ Manteniment, revisions i inspeccions periòdiques dels equips.
◦ Pràctiques de revisió i calibratge d’equips.
◦ Pràctiques d’aplicació de tractament fitosanitaris.
• Eliminació d’envasos buits.
◦ Sistemes de gestió.
◦ Normativa.
• Traçabilitat.
◦ Requisits en matèria d’higiene dels aliments i dels pinsos.
◦ Registre de plagues i de tractaments a les explotacions agràries.
◦ El quadern d’explotació.
• Relació treball-salut:
◦ Normativa sobre prevenció de riscs laborals.
◦ Seguretat social agrària.
• Anàlisi de la normativa que afecta la utilització de productes fitosanitaris:
◦ Compra, transport i emmagatzematge.
◦ Autorització i registre de productes fitosanitaris, i mesura en què afecta la utilització dels
mateixos.
• Identificació dels productes fitosanitaris il·legals i riscos associats al seu ús.
◦ Infraccions, sancions i delictes.
• Guies de pràctiques correctes d’higiene.
Habilitats de gestió, personals i socials
• Implicació a l’aplicació correcta dels mètodes d’aplicació
• Compromís amb el compliment de la normativa que afecta la salut.
-
Places limitades a 15 persones
-
Termini d’inscripció: 27/09/2024
PREINSCRIPCIO:
Características del curso
-
Dirigit a
treballadors, autònoms i desocupats
-
Ubicación
Aula 2000 Formació. C/ Cristòfol Despuig, 42. Tortosa
- Duración 60 horas
-
Horari
De 16-09-24 a 13-11-24
Dilluns i dimecres
18:30 - 21:30
-
Fonts de Subvenció
Consorci per a la formació continua de Catalunya
Ministerio de trabajo y economía social