Manipulació i aplicació de productes fitosanitaris. Nivell bàsic
Gratis
Denominació de l’especialitat: Manipulació i aplicació de productes fitosanitaris. Nivell bàsic
Objectiu general:
Aplicar o manipular, com a personal auxiliar, productes fitosanitaris d’ús professional segons la normativa vigent
Relació de mòduls de formació:
Mòdul 1 Identificació i preparació de mitjans per a la gestió de plagues 10 hores
Mòdul 2 Perillositat i mesures per a la reducció 5 hores
Mòdul 3 Seguretat i salut en l’àmbit del control de plagues 10 hores
Durada total en qualsevol modalitat d’impartició 25 hore
Ocupacions i llocs de treball relacionats:
– Tècnics agropecuaris
– TÈCNICS EN FLORS I/O JARDINERIA
– ENCARREGATS O CAPATACES AGRÍCOLES, EXCEPTE EN HORTES, HIVERNADERS, VIVERS I
JARDINS
– ENCARREGATS O CAPATACES AGRÍCOLES D’HORTES, HIVERNADERS, VIVERS O JARDINS, EN
GENERAL
– TREBALLADORS A CENTRES DE JARDINERIA
– Peons agrícoles (excepte en hortes, hivernacles, vivers i jardins)
– Peons agrícoles en hortes, hivernacles, vivers i jardins
– PEONS D’HORTICULTURA, JARDINERIA
DESENVOLUPAMENT MODULAR:
MÒDUL DE FORMACIÓ 1: Identificació i preparació de mitjans per a la gestió de plagues
OBJECTIU:
DURADA EN QUALSEVOL MODALITAT D’IMPARTICIÓ: 10 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE:
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
• Classificació i descripció de les plagues dels cultius (malalties i males herbes)
◦ Classificació
◦ Descripció
• Classificació i descripció dels productes fitosanitaris
◦ Tipus de productes
◦ Importància i contingut de les etiquetes i de les fitxes de dades de seguretat
◦ Classificació i etiquetatge
◦ Pictogrames, paraules d’advertència, frases de risc o indicacions de perill, consells de
prudència, símptomes d’intoxicació i recomanacions per a l’usuari
◦ Anàlisi de casos pràctics
• Identificació de riscos derivats de la utilització de productes fitosanitaris per al medi ambient
◦ Mesures per reduir aquests riscos, incloent-hi mesures d’emergència en cas de
contaminacions accidentals
◦ Bones pràctiques ambientals en relació amb la preservació dels recursos naturals,
biodiversitat, flora i fauna
◦ Protecció i mesures especials establertes a la Directiva Marc de l’Aigua (Directiva
2000/60/CE)
◦ Eliminació d’envasos buits
Habilitats de gestió, personals i socials
• Preocupació pel medi ambient, la salut de consumidors i dels treballadors
MÒDUL DE FORMACIÓ 2: Perillositat i mesures per a la reducció
OBJECTIU:
Identificació de la perillositat dels productes fitosanitaris i aplicació de mesures per reduir-la
DURADA EN QUALSEVOL MODALITAT D’IMPARTICIÓ: 5 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE:
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
• Identificació de la perillositat dels productes fitosanitaris per a la salut de les persones
◦ Riscos per al consumidor per residus de productes fitosanitaris
◦ Manera d’evitar-los i mesures d’emergència en cas de contaminacions accidentals
◦ Concepte de seguretat alimentària
◦ Riscos per a la població en general
◦ Riscos per a l’aplicador (intoxicacions i altres efectes sobre la salut)
◦ Pràctiques de primers auxilis
◦ Estructures de vigilància sanitària i disponibilitat d’accés per informar sobre qualsevol incident
o la sospita que hi pugui haver
• Aplicació de mesures per reduir els riscos sobre la salut
◦ Nivells d’exposició de l’operari
◦ Possibles riscos derivats de realitzar barreges de productes
◦ Mesures preventives i de protecció de l’aplicador
◦ Equips de protecció individual (EPI)
◦ Pràctiques d’identificació i utilització d’EPI
Habilitats de gestió, personals i socials
• Cooperació amb tots els agents implicats per a la presa de les millors decisions
MÒDUL DE FORMACIÓ 3: Seguretat i salut en l’àmbit del control de plagues
OBJECTIU:
Aplicar els productes fitosanitaris de manera segura i no perjudicial ni per a aplicador ni per a consumidors
DURADA EN QUALSEVOL MODALITAT D’IMPARTICIÓ: 10 hores
RESULTATS D’APRENENTATGE:
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
• Identificació i utilització d’equips de protecció individual
◦ Seqüència correcta durant el transport, emmagatzematge i manipulació dels productes
fitosanitaris
◦ Utilització d’EPIS
• Aplicació de mètodes de control de plagues, incloent els mètodes alternatius
◦ Descripció dels tractaments fitosanitaris
◦ Preparació, mescla i aplicació
• Aplicació de mètodes daplicació de productes fitosanitaris
◦ Factors a tenir en compte per a una aplicació eficient i correcta
• Aplicació de normativa sobre prevenció de riscos laborals
◦ Equips d’aplicació, descripció i funcionament
◦ Neteja, manteniment i inspeccions periòdiques dels equips
◦ Exemples pràctics de tractament fitosanitari
• Identificació dels productes fitosanitaris il·legals i riscos associats
◦ Infraccions
◦ Sancions
◦ Delictes
• Guies de pràctiques correctes d’higiene
- Places limitades a 15 persones
- Termini d’inscripció: Per determinar
PREINSCRIOCIÓ:
Características del curso
-
Dirigit a
treballadors, autònoms, desocupats
-
Ubicación
Aula 2000 Formació. C/ Cristòfol Despuig, 42. Tortosa
- Duración 25 hores
-
Horari
Per Determinar
-
Fonts de Subvenció
Ministerio de trabajo y economía social
Consorci per a la formació continua de Catalunya